This West Village home for a diverse, extended family aspires simultaneously towards the openness of a loft and the cloistered privacy of a prewar apartment. The original space consisted of three small apartments on one floor, joined in rudimentary fashion by a long, formerly public hall. Our Rube Goldberg-like assembly of pivots, pockets, and sliding walls encourages many forms of habitation and entertainment.

 

Recently, our firm returned to expand the space upwards for new owners. The flexibility built into the first renovation enabled merely surgical changes to enjoy the new scale. A leather, oak, and glass stairwell snakes between structural supports to the new bedrooms above. While the public spaces possess a consistent aesthetic, the bedrooms and bathrooms express individual identities.

 

Although this is a large apartment in a dense neighborhood, it proposes an efficient alternative to the townhouse that the new owners had originally contemplated.

Project: THE ELASTIC APARTMENT

Photos: TOM SIBLEY

Location: NEW YORK CITY

Stair Consultant: OFFICE MIAN YE

⮞ NEXT PROJECT         ⮝ TOP          ⮜ MENU