A 1935 Manhattan apartment has been transformed by Rawlins Design into the residence of its principal. Architecture, furniture, and artwork are woven into a seamless progression of spaces that embody the calm intelligence combined with hedonistic sensuality that we aspire to in each of our projects.

Curved ceilings accommodate a new central HVAC system. The Foyer’s inlaid floors recall the Art Deco building’s lobby, also renovated by the architect. The master bedroom and kitchen locations were “flipped,” allowing for modern forms of dwelling while infusing the public spaces with multiple light exposures. Open kitchens must be designed with care. An extra-deep sink and a raised cooktop vent maintain order in the midst of a dinner party. An open shelf above the sink places everyday items within easy reach. Polished Corian countertops in the “wet” zone of the kitchen are complemented by impervious granite surfaces in the “hot” section. Hobs for the cooktop are set directly into the cabinetry.

Teak and Corian comprise the palette of a ship-like bathroom. The master bedroom is illuminated by a custom-designed chandelier fashioned from copper plumbing pipe. Although the bedroom is spacious, the sleeping area is a tailored and intimate niche. The architect’s studio was carved from an adjacent apartment, which also includes guest quarters. It is an arrangement that has greatly facilitated pandemic living. Best of all, every room in the apartment faces Inwood Hill Park.

Project: THE ARCHITECT'S RESIDENCE

Photos: TOM SIBLEY

Location: NEW YORK CITY